Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
docent
Pomocnik
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 360
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:37, 15 Sie 2008 Temat postu: Zasady 5 ED. |
|
|
Za mną już dwie bitewki na 5 ed i po ostatniej z IG Sargo trochę mieliśmy wątpliwości więc trochę doczytałem na ten temat:
1. jeżeli skład jest 1 woundowy np 10 marynarzy ,a wśród nich plazma , laskanon i sgt i taki oddział dostaje np 10 hitów to muszę osobno wysejwować plazmę , laskanona i sgt? Wydaje mi się że tak.
Czyli żegnamy mini maksy i last-man standing lascannon.
2. jeżeli mam składzik 3 oblitów (każdy po 2 woundy) to nadal muszę przydzielać woundy tak żeby jak najszybciej zdjąć model czy mogę rodzielać?
Rulebook str. 26 "multiple wounds units" - wounds may not be spread around to avoid removing models. You must remove whole models as casulaties where possible"
Chyba nie można wobec tego rodzielać ran - czyli Sargo - źle graliśmy.
3. modela zabite spod templejta np. flamer albo spod blasta nie muszą być zdejmowane spod templejta. Mogą być dowolne z oddziału.
4. oddział który dostaje gonga z barrage weapona ZAWSZE ma cover sejwa jesli jest w area terrain. Co do pozostałych coverów to przyjmuje się ze strzał idzie "ze środka" blasta.
I to chyba tyle , ogólnie zasady 5ed bardzo mi podeszły , poza tym że mój Lord sam się zabił swoim demon weaponem ale cóż - życie.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez docent dnia Pią 14:40, 15 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
SARGO
Beer Master

Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 2170
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Pią 14:45, 15 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Spoko - pogramy i dogramy nowe rzeczy/zmiany w tej edycji. Proponuję żebyś zabrał następnym razem rullbook a nie pokazywał mi na głowę i mówił że tam wszystko jest - niestety jeszcze przez jakiś czas bez podpierania się podręcznikiem to będziemy mieszać zasady 4 z 5 ed.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez SARGO dnia Pią 14:45, 15 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Azrael88
Moderator

Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 748
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Pią 15:43, 15 Sie 2008 Temat postu: Re: Zasady 5 ED. |
|
|
docent napisał: |
...
I to chyba tyle , ogólnie zasady 5ed bardzo mi podeszły , poza tym że mój Lord sam się zabił swoim demon weaponem ale cóż - życie. |
buhahaha za to właśnie lubię chaos
Fakt, trzeba mieć rulebooka przy sobie, inaczej różne drobnostki nam się zagubią, na szczęście niebawem AoBR i kieszonkowa wersja zasad.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
docent
Pomocnik
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 360
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:18, 17 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Sargo , miałem rulebooka tylko ci nie mówiłem ,żebym mógl Cie wałować na spokojnie.
Przebrnąłem przez całość zasad i jeszcze bardziej mi się podobają.
Kurcze , przy "turbo boostach" zmienili sejw z inva na covera.
Poza tym nareszcie osłabili trochę power fista , nie ma dodatkowego ataku chyba że z drugim fistem ale jako że teraz PF kosztuje 25 pkt to raczej zbyt wielu pakerów na 2 x PF po stołach nie będzie latać.
Aha i nie ma już last man standing , i dobrze bo mnie ta zasada na maksa wkurzała.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SARGO
Beer Master

Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 2170
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 17:17, 17 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
docent napisał: |
Sargo , miałem rulebooka tylko ci nie mówiłem ,żebym mógl Cie wałować na spokojnie.
|
Ha, wiedziałem !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
docent
Pomocnik
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 360
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:50, 25 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Area Terrain w 5ed?
Grałem ostanio z Azraelem i w trakcie gry wyszła sprawa strzelania z/do area terrain.
Oddział bęadący w area terrain moze strzelać jesli modele są 2 cale od krawędzi?
A co ze strzelaniem do modeli w area terrain? Z zasad chyba wynika ze stosujemy zasadę LOS?
Jesli tak to w grze wychodzi to idiotycznie , zanim mój oddział przebrął przez area terrain zeby zająć pozycję do strzału został w całości wystrzelany.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spejsu
Pomocnik
Dołączył: 02 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Pon 22:51, 25 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Trochę pomieszaliście panie kolego, jak strzelasz z miejsca głębiej niż 2" w AT to przeciwnik dostaje cover. Co do zasłaniania to nie pamiętam do końca, jeszcze sprawdzę, ale chyba zasłania jak widać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|